Als je bh maar goed zit
Terwijl ik koffie zit te drinken met een netwerkcontact attendeert hij mij erop om eens een afspraak te maken met Ria Nijenhuis. Hij vertelt dat ze zelf BH’ s maakt en daarin ook cursussen geeft. “Zelf BH’ s maken?” vraag ik verbaasd. Ik rol bijna van mijn stoel. Dit is nieuw voor mij. Maar oh wat leuk! Ik ben zo getriggerd dat ik haar nog dezelfde dag bel om een afspraak te maken.
De BH-keuze is reuze
Wist je dat drie van de vijf vrouwen een verkeerde BH-maat draagt? Wat gaat er mis?
- De onderbustewijdte – mag niet te wijd en te strak zijn. Als de achterkant van je BH omhoog kruipt hebt je echt de verkeerde maat aan. Blijft deze, ondanks de kleinste sluiting omhoog kruipen, dan is de omvang te wijd.
- De cup – mag niet te klein of te groot zijn. Het lijkt voor de hand liggend, maar als je borsten uit de cup vallen als je bukt, is de kans groot dat je een BH hebt gekocht met een te grote cup.
- De beugel – past de vorm goed bij de borst?
- De bandjes – mogen niet te lang en niet te kort zijn.
- Het tussenstuk – moet aan het borstbeen liggen. Is dat het geval? Dan is de maat perfect.
Ria en ik spreken af. Ze vertelt dat ze al jong aan het haken en breien was en vaak achter de naaimachine zat. Ze is begonnen in 2007 met Modevakschool Ria aan de Stationsweg 12 in Markelo. Ze geeft cursussen naailessen en lingerie, Workshops Wol en doet verstelwerk. Ik vraag aan haar wat de “Workshop Wol” inhoudt. “Je kunt door middel van haken een tas, een kussen of een poef maken van spaghetti wol (noodle wol)” vertelt ze.
Ik brand los met de volgende vraag hoe je zelf een BH kunt maken. Wat ben ik nieuwsgierig hoe dit in zijn werk gaat. In een 4-daagse cursus maak je jouw eigen basis-BH, met of zonder beugel, slip en body vertelt Ria. Ze vervolgt “Ik maak de patronen voor je BH en de cursisten maken deze zelf voor de slip en de body”. Ik luister geboeid naar haar verhaal en gedreven vertelt ze verder. Op de 1e dag kies jij je basispatroon uit 7 modellen voor slips en tekent deze op jouw maat. Er wordt rekening gehouden met je taille- en heupwijdte en kruislengte. Je bepaalt zelf of je een BH, body of slip van katoen, lycra, kant of een mix van deze materialen wilt.
Ze heeft inmiddels op dag 2 de BH’ s getekend voor de cursisten. Het patroon van je BH wordt op de stof gelegd, geknipt en daarna zal de BH in elkaar worden gezet.
Aan het einde van de 3e ochtend is je BH klaar. Je kunt ’s-middags kiezen uit het maken van 2 body’s. Deze worden dan ook getekend en geknipt. Op de laatste dag van de cursus kan de body afgemaakt worden en vraagt Ria aan de cursisten of je BH eventueel knelpunten heeft. Zo ja, dan verhelpt ze deze en zit je BH als een tweede huid. Ook geeft ze cursussen over het zelf maken van verschillende soorten BH’ s (zie foto’s).
Heb je nog nooit van een “Kneepjescursus gehoord”? Nee? Ik ook niet! Maar hier leer je o.a. revers, pikeren, zoomen en een split in een rok maken.
Weetjes:
- Denk niet dat je altijd en overal dezelfde maat hebt. Deze kan namelijk sterk verschillen per winkel en merk.
- Draag je nieuwe BH op de minst strakke sluiting. Nadat je deze vaker draagt schuif je door naar de andere standen; omdat de rek uit de band langzaam minder wordt. Zo heb je langer plezier van je BH.
- Een vrouw verandert gemiddeld zes keer in haar leven van cupmaat. Meet zo nu en dan je cupmaat even opnieuw op.